851 01 Bratislava
Wolkrova 41
+421 903 970 249
info@cibetkova-kava.cz



Od kávovníku až po šálek kávy


Návod na přípravu chutného šálku Cibetkové kávy KOPI LUWAK


Kup si dobrou kávu!

Je těžké udělat si doma dobrou kávu, pokud nezačnete tím, že dobrou kávu koupíte. Cibetková káva Kopi Luwak není výjimkou. Prvním důležitým faktorem je trvanlivost. Je zřejmé, že chcete tu nejčerstvější možnou kávu. Je dobré připomenout, že mletá káva ztrácí čerstvost rychleji než celá zrna. Druhým faktorem je místo, kde si kávu koupíte. Pečlivě sledujte, kde se prodává kvalitní káva a z jakého je zdroje.
Dobrá káva je čerstvá káva, takže vaše rozhodnutí o koupi správné kávy musí být založené právě na čerstvosti. První věc, kterou musíte mít na paměti, je, že káva podléhá zkáze. Káva ztrácí trvanlivost rychleji, pokud přijde do kontaktu se vzduchem.


Vždy použijte čerstvou a čistou vodu!

Šálek kávy je ve skutečnosti z 99 % tvořen vodou. Káva je pouze ochucená voda. Pokud použijete vodu nevalné chuti a kvality, nemůžete z ní uvařit dobrou kávu. Chuť kávy dokáže pokazit i chlorovaná voda z vodovou i voda obsahující hodně minerálních látek. Takže nejlepším řešením je použít vodu filtrovanou. Je to nejlepší způsob, jak připravit dobrý šálek kávy.


Použijte správný poměr kávy a vody!

Pokud uvaříte kávu ve špatném poměru a ochutnáte ji, pravděpodobně si na ní nepochutnáte. Prvním krokem k dosažení rovnováhy je začít s vhodnou dávkou mleté kávy pro množství vody, kterou budete používat. Použijte standardní lopatku na kávu (7 až 9 gramů kávy nebo dvě zarovnané polévkové lžíce) na 170 ml vody.


Při přípravě kávy používejte pouze dokonale čisté pomůcky.

Kávová zrna obsahují olej, a pokud pomůcky na přípravu kávy důkladně nevyčistíte, tento olej může žluknout a způsobit kyselou chuť kávy při další přípravě. Všechny pomůcky, které přišly do kontaktu s kávou, je nutné omývat mýdlem a teplou vodou, a to po každém použití.


Bez cukru, bez smetany, bez mléka!

Mléko, smetana a cukr zničí chuť vaší cibetkové kávy Kopi Luwak. I v případě, že při běžném pití kávy se bez mléka, smetany nebo cukru neobejdete, při pití cibetkové kávy Kopi Luwak udělejte výjimku. Protože s mlékem, smetanou ani cukrem si pravou cibetkovou kávu Kopi Luwak nikdy nevychutnáte.



Nikdy neskladujte kávová zrna v ledničce!

Někteří lidé skladují kávová zrna v ledničce nebo v mrazáku a předpokládají, že lze kávu uchovávat jako jiné potraviny. V dobré kavárně však nikdy nenajdete kávu v ledničce nebo v mrazáku. Je to proto, že změna teploty způsobí kondenzaci. Káva zvlhne, žlukne a ztratí svoji přirozenou čerstvost. Ideální je kávu skladovat ve vzduchotěsné nádobě, v suchu, ve tmě a při pokojové teplotě.


Voda musí být horká!

Optimální teplota vody pro přípravu kávy je 95 °C (200 °F) – plus, mínus 2 %. Pokud je voda příliš horká, může káva chutnat hořce a svíravě. Pokud je voda příliš chladná, káva nebude mít pořádnou chuť. Vodu přiveďte k varu a před zalitím kávy ji nechte krátce vychladnout – asi 45 vteřin.


Použijte vhodnou hrubost mletí.

Správný poměr vody a kávy však nestačí. Důležité je i louhování. Chuť kávy zásadně ovlivňuje její hrubost a doba louhování – jak dlouho je namletá káva v kontaktu s vodou.
Pokud jsou kávová zrna jemně namletá, může být káva příliš horká a může zanést stroj, kterým káva protéká do šálku.


Nikdy neohřívejte již připravenou a uvařenou kávu!

Připravená káva chutná nejlépe při teplotě okolo 80 °C, protože chemické sloučeniny, které ovlivňují chuť kávy, jsou při této teplotě nejstabilnější. Pokud chcete ideální teplotu kávy uchovat co nejdéle, přelijte ji do termosky. Pozor při přípravě kávy na varné desce, i zbytkové teplo desky mění chuť kávy, která tak může chutnat hořce.